Típus:
Ártól:
Település:
Árig:
Állapot:
Azonosító:
Rendezés: Véletlenszerü (random)
 
Rendezés: Legújabb
 
Rendezés: Legolcsóbb
 
Rendezés: Legnagyobb alapterület
Zalaegerszeg, Pipa hegy, telek
Zalaegerszeg, Pipa hegy, telek - Zalaegerszegen Építési telek eladó. dashaus.hu
4.999.999 Ft.
Az eladó zalaegerszegi telek építési teleknek, vagy hétvégi teleknek is jó lehet. Az ingatlan Kertes Mezőgazdasági övezet, terület 10%-a BEÉPÍTHETŐ. A telekre akár LAKÓ épület IS építhető. dashaus.hu
Zalaegerszeg, családi ház
Zalaegerszeg, családi ház - Eladó Kertkapcsolatos lakás Ingatlan Zalaegerszegen - www.dashaus.hu
41.999.999 Ft.
Otthon, vállalkozás? Több generációnak is! Zala megye Zalaegerszeg Alsó-erdő mellett, erdős zöldövezetben, különleges helyen, művelési ágból kivont zártkerti ingatlan eladó. www.dashaus.hu
Zalaegerszeg, zártkert
Zalaegerszeg, zártkert - Eladó zártkerti telek akár lakható ingatlan Zalaegerszegen Pipahegyen. www.dashaus.hu
4.999.999 Ft.
Zala megyében, Zalaegerszegen végig aszfaltos úton megközelíthető, sík, valamint enyhén lejtős, széles területen fekvő, panorámás zártkerti ingatlan, hétvégi ház eladó. www.dashaus.hu
Nagykanizsa, Bajcsa, családi ház
Nagykanizsa, Bajcsa, családi ház - Ház Bajcsán Nagykanizsa eladó téglaépítésü
6.500.000 Ft.
Zala megyében, Nagykanizsa Bajcsán családi ház olcsón eladó. www.dashaus.hu
Zalaegerszeg, Ságod, telek
Zalaegerszeg, Ságod, telek - Eladó telek Zalaegerszegen Ságodban. www.dashaus.hu
7.000.000 Ft.
Eladó telek Zalaegerszegen Ságodban az AquaCity Vízicsuszda - és Élményparkkal szemben. Háznak - Külön álló Apartmanok kialakítására ideális, vagy akár befektetésnek is jó lehet. www.dashaus.hu

Mennyi idő alatt tudjuk eladni a lakásunkat? Ár és értékesítési idő.

2012.09.26 09:42
Mennyi idő alatt tudjuk eladni a lakásunkat? Ár és értékesítési idő. A válság évei alatt jelentősen megnyúlt a lakások értékesítési ideje: a korábbi átlagos értékesítési idő nagyjából duplájára emelkedett, miközben az is előfordul, hogy egy ingatlan évekig nem kel el. Erre mondják az ingatlanosok...

Mennyi idő alatt tudjuk eladni a lakásunkat? Ár és értékesítési idő

A válság évei alatt jelentősen megnyúlt a lakások értékesítési ideje: a korábbi átlagos értékesítési idő nagyjából duplájára emelkedett, miközben az is előfordul, hogy egy ingatlan évekig nem kel el. Erre mondják az ingatlanosok, hogy nincs eladhatatlan lakás, csak rosszul meghatározott ár. De mennyi idő elteltével gyanakodhatunk arra, hogy rosszul határoztuk meg az árat?

Ami nyilván senki számára nem okoz meglepetést, az az a tény, hogy minél jobban megközelíti az irányár a valós piaci értéket, annál nagyobb lesz az érdeklődés egy adott ingatlanra, annál jobban nő a valószínűsége annak, hogy ténylegesen vevőre talál. Ez természetesen lecsökkenti az értékesítési időt is.

Az ártényező

Egy nem megfelelően megválasztott, irreálisan magas ár nagyon megnyújthatja az értékesítési időt. Persze soha nem a tulajdonos szemszögéből irreálisan magas az ingatlan ára, ő ugyanis nagyon sokszor érzelmileg is kötődik az eladandó ingatlanához, valamint az eladást a legtöbbször egyéb tényezők is befolyásolják, így például hitel visszafizetése, másik ingatlan vásárlása.

Jó helyen, jó adottságok

Ugyanakkor az értékesítési idő meghatározásánál nem csak az árpolitikával, mint befolyásoló tényezővel kell számolni, hanem az ingatlan típusából, elhelyezkedéséből eredő sajátosságaival is. Egy olyan ingatlant, ami jó helyen van és jók az adottságai, most is majdnem olyan gyorsan el lehet adni, mint néhány évvel korábban.

Amikor nem megy az eladás

Az eladhatóságot alapvetően meghatározza, hogy az ingatlan mennyire keresett környéken helyezkedik el. Emellett lényeges, hogy ezen a környéken belül hol található az ingatlan, milyen a környezete. Például házak, telkek esetében egy romos, félkész ház, gondozatlan telek, lakások esetében pedig egy elhanyagolt lépcsőház, a zajos szomszédok akár meg is hiúsíthatják az eladást. Egy falusi ingatlan is jóval nehezebben értékesíthető most, mint egy városi, hacsak nem bír valami különleges értékkel, például felújított, egyedi stílusú parasztház, kúria.

 

Mennyi időre számítsunk?

Amennyiben a környékkel, környezettel nincsenek ilyen gondok, akkor mondhatjuk azt, hogy főleg az ártól függ a sikeres értékesítés. Lakások esetében néhány hónapos, fél éves értékesítési időn ne lepődjünk meg, míg családi házaknál már akár egy év, vagy annál hosszabb idő is eltelhet.

A méret szerint növekvő értékesítési időnek az az oka, hogy nagyobb méretű (és értékű) ingatlanokra kisebb a fizetőképes kereslet, valamint egy nagyobb lakás, illetve családi ház esetén megnő a különböző variációk száma, és ezáltal egyre több szempont fogalmazódik meg az érdeklődőkben, vagyis több időbe telik, ameddig a tulajdonosok belefutnak abba a vevőbe, akinek “pont” az ő ingatlanuk.

Ez persze még a jó eset, hiszen a gyakorlatban nagyon sok nagyméretű családi ház a ’80-as és ’90-es években épült, ezért korszerűtlenek, sokszor túl nagyok és gyakran az elhelyezkedésük sem vonzó mai szemmel nézve.

Ami viszont gyorsan elkel, azok az 1.-3. emeleti, téglaépítésű, gázfűtéses – ezen belül is leginkább a gázcirkós – lakások, melyeket aztán ki tudnak adni, illetve később némi nyereséggel könnyen értékesíthetnek.

Mikor, hogyan változtassuk az árat?

Az ingatlan árának van egy úgynevezett érési folyamata. Ennek – vagyis az értékesítési időnek – a hossza annak is függvénye, hogy a tulajdonos az ármeghatározásával mennyire dinamikusan közelít a valós piaci értékhez. Extrém esetben az eladás több évig is eltarthat.

A megfelelő ár hiányában hosszú hónapokkal nyújthatjuk meg feleslegesen az ingatlan eladási idejét, ha egyáltalán el tudjuk adni. Amennyiben folyamatosan hirdetjük az ingatlant, s kereslet híján lejjebb visszük az árat, akkor nincs ok a türelmetlenkedésre, mert így minden bizonnyal rövidítettünk az értékesítési időn, s egy idő után el fog kelni a lakás. Ugyanakkor persze ez csak abban az esetben igaz, ha nincs más gond az ingatlannal, s megfelelő felületeken hirdetik.

Aki persze nem akarja csökkenteni az irányárat annak ellenére sem, hogy már hónapok óta nincs érdeklődő a lakásra, az indokolhatja azzal az ár kitartását, hogy egy-két éven belül úgyis emelkedni fognak az árak. Azonban az ingatlanközvetítők szerint jelentős növekedésre nem érdemes számítani, csak olyan kivételes esetekben, amikor például egy nagyobb volumenű munkahelyteremtő beruházás költözik a környékre. Így aztán lehet, hogy az értékesítési idő több évre nyúlik majd, vagy akár a tulajdonos nyakán marad a lakás.

Forrás: ingatlanmagazin.com

Hirdetések

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 


2012.09.26 09:42

x
Ajánlom ismerősömnek:
Én nevem:
Ismerősöm neve:
Én e-mail címem:
Ismerősöm e-mail címe:
Egyéb megjegyzés:

Weboldalunk a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. A Weboldal használatával Ön beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.